Vuk

Vuk on monen vuoden haaveilun, odotuksen ja suunnittelun tulos, ensimmäinen oma Bordercollie. Halusin koiran jonka kanssa voin kokeilla omia rajojani törmäämättä koiran rajoihin.

Luonteeltaan Vuk on erittäin temperamenttinen, taistelutahtoinen ja aktiivinen, mutta samalla myös hyvin kontaktihakuinen sekä nöyrä. Sen suurena intohimona on kaikkien ihmisten halailu ja pussailu.

Nimensä Vuk on saanut Unkarilaisesta sadusta, jossa Vuk on pesueensa eläväisin ja nokkelin pikkukettu, jolla on suuren suuret käsitykset omista kyvyistään ja taidoistaan. Nimi tulee Vukin motosta ”Vadásom Utamból Kaparodgy” eli vapaasti suomennettuna kutakuinkin ”Pois tieltäni, MINÄ metsästän”. Sadussa sillä on myös oma tunnaribiisi ”Vikkelät pienet ketunjalat”, jota se aina metsästysretkille lähtiessään lauleskelee. Vuk elääkin nimeään vahvasti todeksi joka ikinen päivä…

Vukin elämäntehtäväksi olin suunnitellut agilityä ja Vuk oli vahvasti samaa mieltä asiasta. Vukin treenaamista ja kilpailemista on kuitenkin vaikeuttanut ensin 5 kk iässä tapahtunut bussionnettomuus ja 2-vuoden iässä tapahtunut takajalan koukistajajänteiden katkeaminen.

2004 jouluna Bussi jossa matkustimme putosi sillalta ojaan ja Vukin onnettomuudessa saamia vammoja hoidettiin lähes puolitoista vuotta, ennen kuin se oli taas treenikunnossa.

Keväällä 2006 se luokkasi jalkansa lenkillä ja oikean takajalan koukistajajänteet katkesivat. Tapaturmasta kuntoutuminen kesti todella pitkään, mutta tällä hetkellä vamman aiheuttamat ongelmat näkyvät enää agilityä ja PK-hyppyä treenatessa. Hillityllä treenaamisella ja tarkalla fysiikan huoltamisella Vuk on kuitenkin pystynyt tekemään myös rakastamaansa agilityä, jossa se kilpaili 3-luokassa kahden agilitysertin arvoisesti.

Tokossa Vuk valittiin 1,5 vuotiaana maajoukkueen valmennusrenkaaseen, kaksivuotiaana siitä tuli Suomen tottelevaisuusvalio, 2009 kesällä Ruotsin tottelevaisuusvalio ja kesällä 2011 Norjan tottelevaisuusvalio ja sitä myötä myös Pohjoismaiden tottelevaisuusvalio.

Suureksi ilokseni Vuk on myös hyvin taitava ja motivoitunut jälkikoira. Sen saavutuksiksi pk-jäljellä jäi yksi ykköstulos kolmosluokasta. Jalkavamman vuoksi sen kanssa ei ollut mahdollista treenata hyppynoutoa riittävästi, jotta sen olisi voinut suorittaa turvallisesti myös kisoissa.

Vuk vietti aktiivisia eläkepäiviään lenkkeillen, uiden ja osallistuen kaikkeen mahdolliseen aktivitettiin, kunnes hieman ennen 12. syntymäpäiväänsä sen kroppa petti lopullisesti ja meidän oli sanottava sille hyvästit.  Olen onnellinen, että se sai viettää aktiivisen elämän ihan viimeiseen päivään asti ja lähti niin sanotusti ”saappaat jalassa” niin kuin tuollaisen ”hullun” koiran kuuluukin.  Vuk oli todellakin ainutkertainen persoona, joka ei jättänyt ketään kylmäksi ja joka antoi aina kaikkensa.  Jäin sille kiitollisuudenvelkaan niin paljosta.

Sen lapset ja lapsenlapset jatkavat sen jalanjäljissä agilityn, tokon ja pk-lajien parissa.

  • A-A lonkat, 0-0 kyynärpäät ja polvet
  • Silmät ok ja CEA DNA-normal
  • Syntynyt: 21.7.2004-25.6.2016
  • Rek: ER 40239/04
  • Isä: S TVA S VALLH CH GK VALLH PR Viggo
  • Emä: POHJ TVA S & FIN & DK TVA Brains Hyasinth Velho
  • Kasvattaja: Riitta ja Pekka Jantunen-Korri, kennel Tending
  • Omistaja: Mila Oravecz